Geçmişten günümüze taş fırınlar oldukça rağbet görmüşlerdir. Taş fırınlar simitler, börekler, pizzalar, kebaplar, pideler, lahmacunlar özelliklede unlu gıdaların lezzetine lezzet katarlar. O kadar eskidirler ki zaman zaman zaman şehirlerdeki eski sokaklarda gezdiğiniz de 80-120 yıllık belki de çok daha fazlasını bulacağınız fırınlar ile karşılaşmanız mümkündür.
Taş fırın yapıştırıcı görevinde bulunan harç ile birlikte briket, tuğla veya özel amaçlı taşları belirli bir düzenle ve içinde pişirme boşluğu bırakarak sıralanmasıdır. Büyük bir bölümü taşlardan üretilir. Sıcaklığı ise içinde odun yakarak elde edilir. Lezzet ise tam olarak buradan gelir.
Taş fırınlar ile ilgili birçok soru aklınıza gelebilir. Bu işin ustası ise Taş Fırın Yapım Ustası Aytekin firmasıdır. Bu fırınları yapan kişilere ise taş fırın yapım ustası denilmektedir. Firma müşterilerin isteklerine yanıt verebilecek yetişmiş profesyonel ekipten oluşmuştur. Bilgi ve tecrübeleri ile hayalinizdeki fırını sizlere en profesyonel taş fırın yapım ustası sunacaktır. İyi bir taş fırın yapım ustası en uygun şekilde belirlediğiniz alana fırının kurum işlemini tamamlayacaktır.
İlk dikkat edilmesi konu taş fırın yapım ustası gerçek bir usta mıdır? İyi ellerde yapılmış bir fırın size hem lezzet bakımından hem de ekonomik açıdan fayda sağlayacaktır.
Dikkat edilmesi gereken hususları sıralarsak;
Gibi maddeleri sıralayabiliriz.
Taş fırının diğer adı halk arasında kara fırın olaraktan duyabilirsiniz. Özel bir işçilik ve teknik istemektedir. Her fırının özelliği farklı olduğu için farklı teknikler uygulanır. Ancak ana malzeme hemen hemen aynıdır. Bir kebap fırını ile lahmacun fırını birbirinden farklı imalat süreçlerinden geçer. Yapımı bilgi ve tecrübelere dayanan ustalık gerektirir.
Şunu bilmekte fayda var taş fırın imalatı en ufak bir hatayı kaldırmaz. Kaliteli malzemelerden yapılmalıdır. Çünkü kaliteli malzeme kullanımı fırının ömrünü belirleyen en önemli faktördür. Diğer önemli konulardan biri ise tuğlalarım örülüm şeklidir. Öncelikle fırının bulunacağı zemin hazırlanır. Su terazisiyle düzgünlük testi yapılır. Zaman içinde çökme veya yamukluk yaşanmaması için gerekli tedbirler alınır.
Zemin hazırlama aşamaları bittikten sonra taşlarla örüm işleri tamamlanır. Isı kontrolü yapılacak dizayn verilir. Odunun fırının ne tarafında yanacağı hesaplanır. Odun koyma bölmesi tercih edilen bir durumdur.
Kaliteli malzemelerden oluşturulan harç ve taş ile fırının şekli verilir.
Taş fırınlar ekmek fırınlarında, restoran, kafe, tatlı imalatı, kebapçılar, simit ve poğaça imalathanesi gibi ve benzeri yerlerde kullanım alanları bulmaktadır.
taş fırın ustası, taş fırın yapımı, taş fırın yapan usta, taş fırın yapan ustalar, taş fırın tamiri, taş fırın kuran usta, taş fırın kuran ustalar, taş fırın tamiri yapan usta