Pide Fırını Yapım Ustası

pide-firini-ustasi.jpg

 

Pide fırın yapım ustası sanıldığı kadar kolay değildir. Eğer gerçek lezzet yakalanmak isteniyorsa, fırını yapacak olan ustanın, işinde son derece temkinli ve iyi olması gerekiyor. Fırının yemeklere vereceği lezzet, marka olmanın ilk yoludur. Her bir noktası eşit miktarlarda ısı dağıtımı yapan, taş kabanı olan fırınlara taş fırın, fırını kaliteli yapana ise, pide fırını yapım ustası denir. Bu fırınlar yapılan yemekler ayrı bir lezzetli olur. Fakat dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır.

Pide Fırını Nasıl Yapılır?

Sizler lezzeti ustalıkla birleştirmek istiyorsanız, pide fırını yapım ustası Aytekin Usta'dan yardım alabilirsiniz. Bugüne kadar Türkiye'de yapmış olduğu fırınlar, hem en iyi hem de kalitelidir. Sizlerde en uygun alanlara tasarım arıyorsanız, birinci sınıf pide fırını yapım ustası arıyorsanız, Aytekin ustayla iletişime geçebilirsiniz. Yaptıracağınız fırınlar hem kaliteli, hem ömürlük kullanımıyla hem de yemeklerinizde daha iyi lezzet yakalamanızı sağlayacaktır.

Pide Fırının Özellikleri

Pide fırınları genelde, 1.5x1.5 - 2x2 - 2.5x2.5 - 3x3 iç ebatları pide fırını yapım ustası tarafından yapılmaktadır.

Fırın Temizliği Ve Bakımı

Tüketicilere sunulan fırınların çoğu kolay, basit bakım talimatlarıyla uygun ve az bakım gerektirir. Beton veya kerpiç fırınlar çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar. Çoğunlukla ilgilenilmesi gereken çalışma zemini temiz tutmanın en iyi yollarını bulmak ve bazı durumlarda yapıyı gerekli unsurlardan korumak gerekir.

Kullanım aralarında dış manto için kolayca yapılan toksit olmayan çok amaçlı temizleyiciler kullanabilirsiniz. Fırınınızın iyice eskidiğini anlayacağınız bir kaç şey var.

Fırın ağız kısmında odun dumanının renk değişkenliği görülür, zaman zaman nemli bir bezle silinebilir. Kılcal çatlaklar ve ince olan çatlamalar, ısınma ve soğumanın oluşturduğu doğal oluşumlardır. Genel görünümü bozulmasa bile, birkaç yıl içinde yapılan bir sıva lekeleri temizleyebilir. Büyük çatlak oluşumu bir sorundur ve daha büyük yapısal problemler çıkarabilir. Nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini fırını kuran veya fırının imalatçısıyla iletişime geçmeniz en iyisidir.

Sert ağaçlar, baharatlı meyve ağaçları fazla yağ içermediğinden pişirmek uygundur. Çam ağaçlarından ve okaliptus gibi yumuşak olan şeyleri kesinlikle kullanmamalısınız. Son olarak asma dalları, üzüm asma dalları bulabilirseniz, odun fırın ve ızgarada kullanmak en ideal yöntemdir.

İlk Fırın Ateşi

Odun fırınının ana maddesi ateştir. Güvenli bir şekilde ateşin yakılması ve yanma sürecinin tam olarak yapılması, lezzetli yemekleri ortaya çıkaracaktır. Ateş yakmak bir sanattır. Fırının tam bakımlı olduğu, ateş yakmak ve uzun pişirme için hazır olduğunu varsayalım. Fırın ilk kez kullanılmadan önce bakımının doğru şekilde yapılması için, üretici firmanın size verdiği talimatlara uymanız gerekir. Ateşi tam olarak pişirme noktasında yapmak, sonra en uygun hale gelince kenara çekmek en iyi yoldur.

Ateş yakmanız için fırının ağız kısmandan 15 - 20 cm içeride gazete, talaş, kozalak gibi yanıcı maddeler kullanarak ateşinizi tutuşturarak başlayın. Genel olarak, odunlar oksijen akışı için aralarında boşluk bulunan çapraz piramit şeklinde tutuşmasına yardımcı olacaktır. Tutuşturma anında yüksek ihtimalle yoğun bir duman çıkacaktır, daha sonra baca dumanı çekecek ve ateş en uygun seviyeye gelmiş olacaktır. Yanmaya devam eden ateşin içine yavaş yavaş büyük parçalı çıralar ekleyerek ateşi alevlendirmeye yardımcı olabilirsiniz.

Ateş yandığı sürece kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Amaç, istifleme yöntemiyle havanın, eklediğiniz kütük ve çırayla akış halinde olmasını sağlayacaktır. Pide yapmaya başlamadan önce tüm pide malzemelerinizin yanınızda olmasını alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu işlem hem ateşin boşa yanmamasına hem de pidenize odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

 

pide fırını ustası, pide fırını yapımı, pide fırını yapan usta, pide fırını yapan ustalar, pide fırını tamiri, pide fırını kuran usta, pide fırını kuran ustalar, pide fırını tamiri yapan usta

Taş Fırın Ustası Aytekin