Simit Fırını Yapım Ustası

simit-firini-ustasi.jpg

 

Simit, ülkemizde en çok tüketilen gıdalardan biridir. Öğlenden akşama, iş çıkışından sabah kahvaltısına günün her öğününde tercih edilir. Uygun fiyatı ve lezzeti ile gönülleri mest etmiştir. Birçok gıdanın aksine eşsiz lezzeti ile sınıf farkı tanımaksızın zengininden fakirine sevilen bir gıdadır. Yöreden yöreye göre de simit değişir. Kimi simit çeşitleri şunlardır:

  • Tereyağlı simit
  • Kandil simidi
  • Ankara simidi
  • Tuzlu simit
  • Mahlepli simit
  • Haşhaşlı simit
  • İzmir simidi (gevrek)

Genel itibari ile adı değişse de simidin kendisi her yörede aynıdır. Dışı gevrek, içi yumuşacık, üstündeki kavrulmuş susamları ile tadı eşsizdir. Kültürümüzde bu kadar derin yeri olan simidin piştiği taş fırın da bir o kadar önemlidir. Simidin her yeri eş sıcaklıkta pişmelidir ve altı asla yanmamalıdır. Bu da ancak sıcaklığını tutan bir taş fırında mümkündür.

Simit Fırını Yapımı

Kültürümüzün kopmaz parçası halini almış olan simit için yapılacak fırın oldukça özeldir. Ancak iyi bir simit fırını yapım ustası elinden çıkan fırın iyi bir fırındır. Simidin yapımı esnasında simit birden fazla kez mayalama aşamalarından geçer. En son halini almış olan simit mutlaka çok sıcak bir fırında pişmelidir. Bu sayede simidin her yeri ısıyı aynı anda alır ve dıştan içe pişer.

İyi bir simit fırını yapım ustası önemi burada kendini gösterir. İyi bir fırında ısı korunur ve taş çatlamaz. Hem sağlam kalır hem de taş kızmadığı için simidin altı da yanmaz. Bu, önemli bir noktadır. Aksi takdir de simit kömür olur.

Taş Fırın Simit Fırını Özellikleri

Taş fırında odun ateşinde pişen herhangi bir yemeğin lezzetine doyum olmaz. İçin için pişen yemekte adeta bir lezzet patlaması yaşanır. Özellikle hamur işleri çok daha lezzetli olur. Simit de bunlardan biridir. İyi bir simit fırını yapım ustası elinden çıkan taş fırın tünel biçiminde ve küçük bir girişe sahiptir. İçerisi fırın küreği ile ulaşmaya yetecek kadar geniştir. Her şeyden önemlisi fırında ısı yalıtımını sağlamaktır. Bu sayede fırın sıcak kalır.

Cam, tuz, çakıl, strafor ve kum taş fırın yapımı için kullanılan önemli malzemeler arasındadır. Son olarak kubbe şeklideki yapısı sayesinde ısıyı içerisinde dönüştürür. Isınan hava kubbeye yükselir ve o zamana kadar soğumuş olan hava da tekrar tabana çöküp burada ısınır. Bu sayede ısı içeride döner.

Kaliteli Simit Fırını

Simit fırını sadece ele geçen her büyük taşı çimento ile yapıştırıp yapılan bir taş fırın değildir. Taş fırının yapımı oldukça zahmetlidir. İyi bir simit fırını yapım ustası mutlaka şu bilgiler dahilinde hareket eder:

  • Taş fırının oturduğu havuzu mutlaka cam kırıkları ve çakıl taşları ile kaplar.
  • Cam ve çakıl taşı ile kaplı havuzu tuz ile kaplar
  • Fırının döşenmesinde ateş tuğlasını kullanır, ancak en iyi fırın sille taşı ile döşenen fırındır
  • Fırının simetrisine oldukça önem verir
  • Fırını yaparken boşluk kalmamasına azami dikkat eder

Simit Yapımında Taş Fırının Önemi

Günümüzde iyi bir şef ev fırını ile de kimi kilit noktalara dikkat ederek simit yapabilir. Ancak taş fırında sokak simidini yapmak için iyi bir şef olmaya gerek yoktur. Açıklaması ise oldukça basittir. İyi bir şef dahi sokak simidini yaparken aynı dış görüntüyü yakalamak için tarifte kimi şeyleri değiştirmek zorundadır. Oysaki köydeki taş fırınlarda da yapılan herhangi bir ürün her yeri zaten eş olarak pişmiş şekilde gelir. Çünkü taş fırının yapısı dolayısıyla ısı dolaşır ve ürünün her yeri aynı pişer. Bu yüzden klasik fırın ürünü görünümü ve tadı sadece taş fırın ile sağlanabilir.

 

simit fırını ustası, simit fırını yapımı, simit fırını yapan usta, simit fırını yapan ustalar, simit fırını tamiri, simit fırını kuran usta, simit fırını kuran ustalar, simit fırını tamiri yapan usta

Taş Fırın Ustası Aytekin